top of page

LANDBRUK

I mange år, har infrarødt blitt brukt i landbruket. Våre unike landbrukspanel gir mange fordeler over konvensjonell infrarød! I motsetning til tradisjonell infrarød, produserer disse panelen biogenetisk lange-infrarøde bølger, uten høye overflatetemperaturer. Med denne teknologien, er strømsykluseen på og av uten å påvirke utgangen, og det er en betydelig reduksjon i energiforbruket! Landbrukspanel er helt lukket og vanntett, derfor, er det lett å rengjøre. Med langbølget-infrarød varme forblir den relative luftfuktigheten tilnærmet konstant. Dette reduserer veksten av bakterier og mugg.

ENSAMA I STALLEN

STALL BERÅS

 

Fart, rytme, retthet, balanse, bøyning, mykhet, fleksibilitet, framdrift, holdning og overganger. Riktig næring, muskel- og skadeforebygging. Det er utfordrende å få ut potensialet av en travhest. 

Arild Berås har hatt hest som lidenskap hele livet. I 2003 fikk han sin egen stall ved Sørlandets travpark – Stall Berås. Stallen har ofte lyktes med å få «vanskelige hester» til å prestere. Det handler om å bygge relasjon til hesten, skape miljø og arbeide strukturert med å optimalisere alle parametere som gjør akkurat denne hesten god, sier Arild Berås.

I travsporten handler det om små marginer og man leter alltid etter bedre måter å gjøre ting på. Markedet flommer over av ulike produkter og nyheter som påberoper seg å revolusjonere sporten. Etter mange år i manesjen blir man noe skeptisk til å prøve nye ting. 

Vinteren 2014/15 gjorde Stall Berås likevel et unntak og startet et prøveprosjekt med Biogenetisk varme. Høsten 2014 ble to varmepaneler installert i vaskeområdet og et panel i båsen til nyervervede Cherokee News.

 

Erfaringer hos Stall Arild Berås

Erfaringer vaskehall

Det er store endringer i vaskebåsen etter installasjonen. Gulvet som før var fuktig hele døgnet tørker nå helt opp over natten. Fra å være et ganske kaldt og ukomfortabelt sted er stedet nå lunt og blitt et naturlig sted å innta morgenkaffen. Hestene har også respondert svært positivt og viser klare tegn til økt velvære under og etter vask.

Erfaringer Cherokee News (CN)

I sitt første møte med sitt nye hjem tilbake i november 2014 gikk Cherokee News (CN) inn i sin nye bås og stilte seg med rygg mot varmepanelet. Dette har siden blitt en favoritt posisjon. Første sulky løp med sin nye eier Madelen Berås gikk 25. januar. Utover vinteren ble CN merkbart mykere. Fra å være spent og stiv ble han stadig mer løs, fri og springende. Økt matlyst og raskere restitusjon forsterket prestasjonsgrunnlaget ytterligere. Den positive trenden i treningshverdagen skulle vise seg å gi tellende resultater. 10. mars 2015 gikk CN bort og vant på Momarken.

Erfaringene - Sebina Stjerna (Hoppe7 år) (SS) Kaldblods traver

Erfaringene fra Cherokee News var såpass oppløftende at testen ble utvidet til å omfatte en ny hest - Sebina Stjerna (SS). Hesten ble valgt da den tross strukturert arbeid over lengre tid viste stagnasjon. SS responderte svært raskt på sitt nye miljø. Allerede etter få uker kunne man gjenkjenne mange av de positive utviklingstrekkene observert hos CN. Etter fire uker ble det registrert ny fartsrekord på treningsfeltet. 3. april ble det en fin 2.plass på Klosterskogen etter en svært sterk avslutning på løpet.

 

«Våre erfaringer etter 7.mnd med Biogenetisk varme i Stall Berås er oppsiktsvekkende gode. Mye tyder på at vi har fått et nytt verktøy i verktøykassen som gir økt velvære og bedre prestasjoner for våre hester.  Vi ser virkelig frem til og utforske potensialet i denne teknologien ytterligere i tiden som kommer.»

Arild Berås

 

BIOGENETISK INFRARØD VARME

Hvorfor virker det? - Fysiologisk effekt

 

Dybden av penetrasjon i huden er på maksimalt 0,5 mm. IR-C strålingen absorberes omtrent 80 prosent i epidermis (det ytre hudlaget), og ca. 20 prosent i det underliggende dermis. I disse områdene av huden er det frie nerveavslutning-varmepersepsjon, den såkalte thermoreceptors.

I den øvre huden finner du hårvener, de gir mer oksygen i blodet som bedrer nyrefunksjonen osv. Absorbert varme blir derfor oppfattet umiddelbart og det termiske reguleringssystem er aktivert.

Blodet som et middel for varmeoverføring, bærer den absorberte varmen inn til de indre deler av hestekroppen. På grunn av IR-C stråling, er molekylene motiverte i sine egne vibrasjoner og et høyere energinivå er skapt i vevet. Dette kan igjen ha positive fysiologiske effekter på for eksempel muskelavslapning, betennelse, smertelindring og tilhørende smerter. Inflammatoriske punkter på hesten brytes også ned raskere.

Videre er enzymer stimulert og dermed stoffskiftet også aktivert (se "Erfaringer fra Batern, Tyskland").

Bestråling av infrarøde-C for hele hestekroppen, har en gunstig påvirkning for hele det kardiovaskulære systemet. Effekter som oppstår er lignende de samme som oppnås i andre idrettsaktiviteter ved regelmessig bruk.

Ved behandling i et solarium er det bare hestens rygg som varmes opp og det blir bare en liten oppvarming i "skyggeområdene". En hestesauna varmer hele hesten, ned til hovene, og det er en skånsom måte å varme hesten jevnt.

Fordi varmepanelene ikke varmer luften direkte, føres varmen direkte til hestekroppen, gjennom dette er det; ingen endring i blodsirkulasjonen, ingen spenning, lavere blodtrykk osv. Hestene varmes opp uten å svette så mye!

Økningen av temperaturen holder lengre, sammenlignet med en solariumsbehandling.

 

ERFARINGER FRA BAYERN, TYSKLAND

 

Daum familien, oppdrettere og eiere av et hesterehabiliteringssenter i distriktet Ansbach (Bayern) bruker Biogenetiske IR-C varmepaneler i en egenkonstruksjon av en varmekabin for hester.

Her er erfaringene fra familien i den daglige driften:

 • Før hestene blir ridd på, lar vi dem stå i varmekabinen i ca. 15 minutter, temperaturen er ca. 25-30 °C. Dette reduserer tiden som er nødvendig for å kjøre dem varme under trening. Bevegelsesmønsteret er merkbart mer naturlig gjennom treningsøkten.

 • Etter riding av hestene, tørker de enten i 10 minutter eller svetter i 20-25 minutter i hestesaunaen (etterpå spyles de ned og så tørkes de igjen i 10 minutter i varmekabinen). På denne måten tørkes hele hestekroppen skånsomt og effektivt.

 • Hestene med helseproblemer får gjerne 3 behandlinger a 30 minutter i varmekabinen. Vi har erfart at behandlingen fører til raskere restitusjon og redusert sykdomsperiode. 

 • Vi ser en økning i gjødsel fra hestene i varmekabinen. 10-15 minutter etter avsluttet varmebehandling, høres det tydelig tarmlyder fra magen hvilket indikerer aktivering av hestens metabolisme.

 • Hestene står helt stille og opptrer avslappet under varmebehandlingen.

 • Hester med leddgikt og muskelspenning har en betydelig positiv innflytelse ved varmebehandling.

 • Hevelser (ødem) går ned. Dette kan indikere at varmebehandlingen også stimulerer det lymfatiske systemet.

 • Sammen med en ekstra fordamper og oljer ble det oppnådd gode resultater i behandling av sykdommer som øvre luftveisinfeksjoner.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 

BYGG DIN EGEN HESTESAUNA

 

Dette krever en overflate i et lukket område på minst 1,50 x 3,00 meter, med en takhøyde på mer enn 2,80 meter. Området bør ha en sluk, og i tillegg ha en ytre vegg med vindu. Utover dette; kabinvegger (vannfast finer), en skyveport eller en rullerende dør (avhengig av plass), stenger - 4 Biogenetisk infrarøde varmepanel, kabinbelysning (led) samt styringsenhet for å optimalisere energieffektivitet og komfort i saunaen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ved bruk av lang-bølget infrarød, blir all massen oppvarmet av de infrarøde strålene som blir avgitt fra panelene (planter, vegger, tak, gulv og interiør). Denne massen/disse objektene avgir varme emittert fra panelene. Derfor blir ikke rommet oppvarmet av varmepanelet som sådan, men av massens/objektenes innside. Ved bruk av tradisjonelle varmesystemer overføres gjerne energi til luft. Varm luft stiger til taket hvor den frigjør varme. Etter kjøling senkes luften og en ny varmekrets begynner. I veksthus oppstår det således ofte kondensering pga. store temperaturforskjeller mellom oppvarmet luft og veksthusets vegger og tak. Kombinasjonen av at den tradisjonelle luftkretsen begrenses eller elimineres. Strålingen fra panelene varmer også innsiden av veggene som fører til at temperaturforskjellene og kondenseringsproblematikken reduseres. Med Biogenetisk infrarød varme forblir den relative luftfuktigheten tilnærmet konstant. Dette minimerer fukt, forurensning på bakken og reduserer veksten av bakterie og mugg. Landbrukspanelene er helt lukket og vanntett, derfor, er de lett å rengjøre (rengjøres etter behov). Panelene er enkle å installere og vedlikeholdsfrie.

Konsensus av flere forsøk ved flere europeiske veksthus indikerer signifikant reduksjon i energiforbruk. I tillegg en signifikant økning i vekst både med hensyn til kvalitet og kvantitet for et stort utvalg planter. Panelenes egenskaper har dermed potensial for å skape vesentlig konkurransefortrinn utover energibesparelse.

 

 

ENSAMA I VEKSTHUS

bottom of page